Šoulet
Postup přípravy
1 Hrách namočte na hodinu do vody. Poté ho slijte a zalijte čerstvou vodou, ale jen tak, aby nebyl zcela potopený. Přiveďte k varu a vařte ho napřed odkrytý, pak pomalu pod pokličkou (asi 40–50 minut). Během varu sbírejte vzniklou pěnu se slupkami. Na závěr osolte. Zbylé slupky odstraňte děrovanou naběračkou a slijte přebytečnou vodu.
2 Mezitím uvařte kroupy. Nasypte je do osolené vody a pomalu vařte doměkka asi 30 minut. Nakonec je propláchněte horkou vodou a nechte odstát.
3 Troubu rozpalte na 180 °C. V kastrolu, který můžete vložit do trouby, zahřejte 70 g sádla a osolené porce husy v něm opečte 15 minut po obou stranách. Přidejte na proužky nakrájenou cibuli a česnek a chvilku smažte. Nakonec kastrol přikryjte poklicí, dejte ho do trouby a vše v něm pečte asi 45 minut. Občas maso podlijte.
4 Hotové porce husy vyjměte a nechte stranou na talíři. Do kastrolu s výpekem přidejte hrách a kroupy, zázvor a pepř, promíchejte a přesypte do pekáče vymaštěného zbytkem sádla. Přidejte porce husy a ještě 15 minut zapékejte.
5 Na talíře rozdělte směs krup a hrachu, vmíchejte majoránku a přidejte husí stehna.
Poznámka k receptu
Tradiční pokrm pro sváteční židovský „šábes“.
1 hodina namáčení + 1 hodina pečení
Tip: Odlehčenou verzi připravíte, když použijete hrách, rýži a kuře. Takto šoulet vaří židovská komunita v˛Maroku. Doba vaření se tím výrazně zkrátí a chuť zůstane báječná. Pokud se vám při vaření či dušení luštěnin stane, že potřebujete dolít vodu, vždy dolijte horkou, studená způsobuje tvrdnutí slupky.
Načítám komentáře...