Makovo-cibulový chléb
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- mléko 150 mililitrů
- cibule 2 kusy
- mák 5 lžic (+na posypání)
- droždí sušené 1 lžíce
- vejce 2 kusy
- máslo 4 lžíce (rozpuštěné)
- sůl 1,5 lžíce
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte nahrubo a velmi zvolna ji opečte na 3 lžících másla dohněda. Nechte ji zchladnout. V míse smíchejte mouku, droždí a mák, přidejte cibuli, vejce a mléko a pořádně promíchejte. Pak přidejte sůl a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, mělo by téměř zdvojnásobit objem.
Pak ho rychle propracujte, vytvarujte bochník, položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 20 minut dokynout.
Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Bochník pomažte máslem, posypejte mákem a pečte asi 40 - 50 minut dozlatova.
Načítám komentáře...