Nadívané pirohy zelím a uzeným
Seznam surovin
- droždí 15 gramů
- cukr 1 špetka
- sůl
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- vejce 1 kus (nebo horké máslo na pomazání)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na pomoučení)
- mléko 2,5 decilitru
- vejce 2 kusy
Na náplň:
- zelí bílé 300 gramů
- uzené maso 100 gramů (vařené, umleté)
- vejce 2 kusy (vařené natvrdo)
Postup přípravy
Zelí nakrájíme najemno, podlijeme troškou vody, osolíme, opepříme a dusíme asi 30 minut doměkka. Pak ho scedíme a necháme vychladnout. Mouku prosejeme do mísy, ve středu utvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí smíchané s troškou cukru, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme v teple 15 minut vzejít. Pak mouku mírně osolíme, přidáme rozšlehaná vejce, pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme hladké těsto a necháme ho pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout.
Zelí promícháme s masem a najemno nastrouhanými vejci, osolíme a opepříme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou rozválíme na plát a nakrájíme ho na čtverce o velikosti asi 10x10 cm. Do středu každého dáme trochu nádivky, těsto přehneme šikmo přes nádivku (vzniknou tak trojúhelníky) a okraje těsta k sobě důkladně přimáčkneme.
Pirohy rozložíme na plech s papírem na pečení, necháme 10 minut kynout, potřeme je vejcem a pečeme asi 18 minut při 190°C. Ještě horké je potřeme máslem a podáváme.
Poznámka k receptu
Pirohy podávejte s ochucenou zakysanou smetanou.
Načítám komentáře...