Nadívané zelné listy
Seznam surovin
- zelí 6 listů (větší listy)
- zelí kysané 500 gramů (dušené, ochucené)
- uzené maso 500 gramů (vařené)
- mleté maso 500 gramů (vepřový bůček)
- paprika (mletá - sladká nebo pálivá)
- sůl
- olej (na opečení a potření)
Postup přípravy
Pokud nemáme zbylé hotové dušené zelí, připravíme ho předem. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na 60 g sádla, přidáme překrájené zelí (500 g) a dusíme doměkka. Zelí podle chuti osladíme, osolíme a okyselíme, případně zahustíme hladkou moukou (není nutné) a necháme vychladnout.
Zelné listy omyjeme, vložíme do vroucí osolené vody a krátce povaříme, aby změkly. Pak je opatrně vyjmeme (nejlépe děrovanou naběračkou nebo sítkem) a necháme odkapat. Listy rozložíme na prkénko a hřbety silných žeber skrojíme ostrým nožem.
Uzené maso nakrájíme na drobné kostičky a polovinu opečeme v pánvi na oleji. Smícháme ji s mletým masem a polovinou dušeného kysaného zelí. Směs lehce solíme, přidáme lžíci mleté papriky a dobře promícháme.
Do středu každého zelného listu dáme část připravené náplně. Listy přeložíme přes náplň nejprve ze spodní strany, pak ze dvou bočních stran, opatrně je stočíme do závitků a uzavřeme i z vrchní strany. Převážeme je kuchyňskou nití a potřeme olejem.
Na dno pekáčku rozložíme druhou polovinu dušeného zelí a nakrájeného uzeného masa, položíme na ně závitky, podlijeme trochou vody (nebo vývaru), vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a dusíme doměkka. Závitky podáváme s vařenými nebo jinak upravenými bramborami.
Poznámka k receptu
Dietnější náplň připravíte z 500 g mletého drůbežího masa smíchaného se 2 vejci, trochou strouhanky, soli a pepře.
Načítám komentáře...