Noky s fetou a špenátem
Seznam surovin
- sýr měkký 200 gramů (Feta)
- tvaroh měkký 140 gramů (tučný)
- špenát 120 gramů
- mouka pšeničná hrubá 4,5 lžíce
- cibule 4 lžíce (drobně nakrájená)
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- máslo 15 gramů
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
- muškátový oříšek 1 špetka (strouhaný)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- sýr Parmezán (nastrouhaný)
Na omáčku:
- rajčata 800 gramů (zralá)
- cibule 4 lžíce (najemno nakrájená )
- olej olivový 2 lžíce
- česnek 1/2 lžičky (najemno nasekaný)
- bazalka 4 listy
Postup přípravy
Nejdříve připravíme rajčatovou omáčku. Rajčata vložíme do hrnce a podusíme je 10 minut. Pak je propasírujeme přes síto a odstraníme z nich veškerá semínka. V kastrolu rozehřejeme na mírném ohni olivový olej, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme česnek a 2 - 3 minuty restujeme.
Vmícháme připravené pyré z rajčat a natrhané bazalkové lístky, osolíme, opepříme a pomalu dusíme, až omáčka zhoustne.
Na velké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a podusíme ji doměkka. Vmícháme špenát zbavený tvrdých stonků, necháme ho krátce změknout, osolíme ho a opepříme. Špenát přeneseme do cedníku a necháme odkapat a vychladnout. Fetu v míse rozmačkáme vidličkou, přidáme tvaroh, vejce rozšlehané se žloutkem, muškátový oříšek a citronovou kůru, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Pak přidáme špenát a zlehka vmícháme mouku.
Z připravené hmoty vykrajujeme lžící namočenou v horké vodě zakulacené noky a opatrně je pokládáme na pomoučený plech tak, aby se nedotýkaly. Zlehka je posypeme moukou a necháme v chladničce 2 hodiny odležet. Pak je vložíme do mírně se vařící osolené vody a jakmile noky vyplavou na hladinu, vaříme je 6 - 7 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, necháme odkapat na savém papíru, rozdělíme je na talíře, doplníme horkou omáčkou a posypeme parmazánem.
Poznámka k receptu
Vůbec nevadí, když nebudou mít noky dokonalý tvar. Právě naopak. Bude to důkaz, že jde o poctivou domácí výrobu.
Načítám komentáře...