Celozrnné suchary
Seznam surovin
- pšeničné klíčky 200 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- mléko 2 decilitry
- rozinky 50 gramů
- semínka slunečnicová 50 gramů
- tuk 20 gramů (na pečení)
- cukr 20 gramů
- droždí 1 lžička (sušené)
- sůl
- mléko 5 lžic (na potření)
Postup přípravy
V míse smícháme pšeničné klíčky, mouku, slunečnicová semínka, rozinky, cukr, sušené droždí a špetku soli. Přilijeme vlažné mléko a rozpuštěný zchladlý tuk a vypracujeme tužší těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout. Nevadí, pokud těsto příliš nenakyne.
Z těsta utvoříme válec, přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a potřeme navrchu mlékem. Pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 35 minut dozlatova. Během pečení občas potřeme povrch válce mlékem.
Upečený korpus nakrájíme na plátky silné 1 cm, rozložíme je na plech s papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a sušíme asi 20 minut, dokud okraje sucharů nezačnou tmavnout.
Poznámka k receptu
Suchary podávejte k snídani s džemem nebo ovocnou či jinou pomazánkou s nízkým obsahem tuku.
Načítám komentáře...