Kapustový kuba
Postup přípravy
1. Krupky uvařte doměkka. Kapustu uvařte (spařte) zvlášť stejně jako houby, předem namočené v mléce. Kapustu po spaření (přelití vroucí vodou) ihned zchlaďte ve studené vodě, aby zůstala hezky zelená a svěží. Houby vařte asi 15 až 20 minut. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Nakrájenou kapustu zlehka osmažte na sádle, promíchejte s kroupami a houbami, osolte a vše zapečte ve formě asi půl hodiny.
Poznámka k receptu
Houbový kuba je pojem, který je nerozlučně spjatý s venkovskými Vánocemi dob minulých. Směs krup nebo trhaných krupek, namočených sušených hub, hojně česneku a majoránky je typická hlavně pro jižní Čechy a Šumavu. V některých krajích se kuba naopak nekořenil, zato „ozeleňoval“ lehce podušenou kapustou, která mu dodává trochu jiné chuťové vyznění.
Načítám komentáře...