Koláčky s olivami a rajčaty
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů (nebo celozrnná)
- droždí 20 gramů
- cukr 1 lžička
- vejce 1 kus
- rajčata 3 kusy (větší)
- cibulka jarní 1 kus
- olivy zelené 80 gramů
- sůl
- žloutek 1 kus (na potření)
- bazalka 1 snítka (na ozdobu)
Postup přípravy
Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci hladké mouky a zalijeme 4 lžícemi vlažné vody. Dobře rozmícháme a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosyjeme zbylou mouku, přidáme vejce, špetku soli, vykynutý kvásek a dobře propracujeme v těsto, které poprášíme na povrchu hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Z těsta uděláme malé bochánky, ty pak prsty vytvarujeme na koláčky a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. V misce je promícháme s nakrájenou cibulí, bazalkou a na kolečka nakrájenými olivami. Tuto směs dáme na připravené koláčky. Okraje koláčku potřeme rozšlehaným žloutkem.
Plech s koláčky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 - 25 minut při teplotě 180 - 200 °C.
Poznámka k receptu
Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami.
Načítám komentáře...