Marocký chleba
Seznam surovin
Kvásek:
- droždí sušené 3 lžíce
- voda 375 mililitrů (vlažné)
Těsto:
- mouka 410 gramů (hrubá nebo polohrubá)
- mouka celozrnná 200 gramů (hrubá)
- sůl 1/2 lžičky
- mléko 125 mililitrů
- voda 125 mililitrů (vlažná)
- mouka kukuřičná 2 lžíce (hrubé, na podsypání)
- anýz 1 lžíce (semínek, na podsypání (popř. mořská sůl nebo sezam))
Postup přípravy
1. Kvásek: Sušené droždí rozpusťte ve vlažné vodě.
2. Těsto: Polohrubou nebo hrubou pšeničnou mouku, celozrnnou mouku a sůl prosejte do mísy. Do důlku uprostřed nalijte kvásek, vlažné mléko a vlažnou vodu a zpracujte těsto. Asi 10 minut je hněťte na válu.
3. Rozdělte je na tři díly, udělejte z nich kuličky a ty rozválejte na placky o průměru asi 25 cm. Přeneste je na plech posypaný kukuřičnou moukou, potřete vodou, posypte semínky nebo solí (lehce je zatlačte do povrchu), přikryjte utěrkou a nechte v teple 1 hodinu kynout.
4. Troubu rozpalte na 190 °C. Než je vložíte do trouby, propíchněte každý bochníček na několika místech vidličkou. Dejte je do trouby a pečte asi 15 minut, dokud nebudou zlatavé a při poklepání na kůrku nebudou mít dutý zvuk.
Poznámka k receptu
Tip: Podávejte se salátem z rajčat, paprik a bílé cibule, se zálivkou ze 3 lžic olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy a špetky soli. Salát můžete bohatě posypat jemně nasekanou petrželkou. * Nutné počítat s 60 minutami na kynutí.
Načítám komentáře...