Škvarkové placky I
Postup přípravy
1. Nejprve si připravte kvásek. Droždí smíchejte s vlažným mlékem, cukrem, trochou polohrubé mouky a lžičkou rozetřete na hladkou kaši. Přikryjte utěrkou a nechte v teple vzejít, trvá to asi 15 minut.
2. Ke kvásku přidejte mouku, nasekané škvarky, ztuhlé sádlo a vejce a promíchejte. Nejprve vznikne drobenka, a i když se bude zdát, že z ní hladké těsto nevypracujete, vytrvejte a pořádně je prohněťte. Až když to opravdu nepůjde, přidejte ještě trochu sádla. Musí vzniknout tuhé, nepříliš mastné těsto. Nechte je v teple 1 hodinu kynout - nebo spíš odležet, těsto nabude jen nepatrně.
3. Odpočaté těsto vyválejte na silnější placku a skleničkou vykrajujte kolečka libovolné velikosti. Nožem pak do každého vytlačte mřížku. Potřete je vejcem a posypte kmínem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 - 40 minut, dokud nezezlátnou.
Poznámka k receptu
- Škvarkové placky se dříve tradičně podávaly k horkému čaji, my k nim doporučujeme spíš dobře vychlazené pivo.
- Ingredience na 50 - 60 kusů.
Načítám komentáře...