Slaninový chléb s cibulkou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 1,3 hrnku
- slanina anglická 200 gramů (silnější plátky)
- smetana zakysaná 1 hrnek
- sýr Čedar 1/2 hrnku (nastrouhaný)
- cibule 1 kus
- voda 0,4 hrnku (teplá)
- vejce 1 kus
- cukr krupice 2 lžíce
- droždí 1 balení (nebo 20g)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
Slaninu nakrájíme na kostičky a zvolna je upražíme v kastrůlku dozlatova. Přelijeme je do sítka, necháme odkapat, tuk nalijeme zpět do kastrůlku a osmažíme v něm dozlatova oloupanou a na kostky nakrájenou cibuli. Odstavíme ji z ohně a necháme zchladnout.
Ve velké míse rozpustíme droždí v teplé vodě. Přidáme třetinu hrnku mouky, sůl, cukr, zakysanou smetanu a vejce a směs šleháme elektrickým šlehačem při nízké rychlosti asi 30 vteřin. Přitom neustále stíráme hmotu ze stěn mísy. Pak přepneme šlehač na vysokou rychlost a šleháme ještě 2 minuty (okraje stíráme jen příležitostně). Přimícháme zbylou mouku, sýr, osmaženou cibuli a slaninu a těsto necháme na teplém místě 50 minut kynout.
Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, položíme ho na plech vyložený papírem na pečení a potřeme vodou. Necháme ho ještě 20 minut kynout, pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 50 minut dozlatova. Před krájením necháme chleba zvolna vychladnout.
Poznámka k receptu
Dávkování: 1 hrnek je 2,5 decilitr.
Načítám komentáře...