Uzlíky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 250 mililitrů (polotučné)
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- sádlo 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- cukr krystal 1 špetka
- vejce (na potření)
- sůl (mák a kmín na posypání)
Postup přípravy
1. V menší misce rozetřete droždí s cukrem do hladké pasty, přidejte špetku mouky a smíchejte s vlažným mlékem. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte sádlo a kvásek. Vařečkou vypracujte hladké nelepivé těsto, posypte je trochou mouky a přikryté nechte hodinu kynout. Můžete si pomoci robotem s hákovým nástavcem, který přípravu urychlí.
2. Troubu předehřejte na 230 °C. Z vykynutého těsta lžící odkrajujte kousky o velikosti golfového míčku. Z každého vyválejte váleček, udělejte uzel a odložte na plech vyložený pečicím papírem. Opět přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut dokynout. Uzlíky potřete vejcem rozšlehaným se lžičkou studené vody a posypte kmínem, solí nebo mákem. Dejte do vyhřáté trouby a pečte 12 minut.
Načítám komentáře...