Bagna cauda - Horký česnekovo-ančovičkový dip
Postup přípravy
1. Brambory uvařte i se slupkou ve vroucí osolené vodě doměkka.
2. Než se uvaří, připravte omáčku: stroužky česneku oloupejte a vložte do rendlíku. Přelijte mlékem a vařte, dokud česnek nezměkne a mléko se téměř nevyvaří. Pak česnek v rendlíku rozmačkejte, přidejte podrcené okapané ančovičky a vše utřete do pasty. Postupně vlévejte olej, míchejte a lehce zahřívejte. Nakonec vmíchejte máslo.
3. Podávejte s nakrájenými brambory a se syrovou zeleninou nakrájenou na větší kousky.
Poznámka k receptu
Název omáčky populární už od 16. století znamená horká lázeň. A opravdu: servíruje se (nejčastěji jako předkrm) hodně teplá. Namáčí se do ní sezonní syrová zelenina a uvařené brambory. Bagna cauda má jedinou nevýhodu - je tak dobrá, že se jí vždycky přejíte.
Načítám komentáře...