BBQ omáčka zn. Mimozemšťan
Seznam surovin
- cibule 1 kus (středně velká oloupaná)
- česnek 3 stroužky (oloupané)
- paprika feferonka 1 kus (čerstvá, bez semínek, co nejpálivější)
- paprika chilli 1 kus (čerstvá, bez semínek)
- máslo 50 gramů
- olej olivový
- med 1 lžíce (tekutý)
- cukr 2 lžíce (vláčný, tmavý, přírodní)
- semínko hořčičné 1 lžička (anglický hořčičný prášek)
- worcesterská omáčka 2 lžíce
- rajčatové pyré 3 lžíce
- bourbon 1 decilitr (pořádný hlt)
- sójová omáčka 2 lžíce (tmavé)
- ocet vinný 3 lžíce (bílý)
- kečup 125 mililitrů
- paprika (tabasco několik kapek)
- bobkový list 3 listy (čerstvé)
- sůl mořská
- pepř černý (čerstvý mletý)
Postup přípravy
1. Najemno nakrájejte cibuli, česnek a chilli papričky. Máslo a pár lžic oleje rozehřejte ve středně velkém kastrolu na středně silném plameni (to můžete udělat na sporáku i na grilu), pak přidejte cibuli, česnek a chilli papričky a smažte za občasného promíchání 7 až 10 minut, až vše zvláční, ale nezabarví se.
2. Tak a teď můžete přidávat ty další úžasnosti. Vmíchejte med, cukr a hořčičný prášek, až bude směs hladká a dobře spojená – chcete přece, aby se všechny složky opravdu dobře poznaly. Vmíchejte zbylé přísady (kromě soli a pepře). A nakonec 200 ml vody, aby se to trochu zředilo. Uveďte do varu, pak plamen zmírněte a nechte vše povařit 45 minut až 1 hodinu nebo až to zhoustne a svaří se to – pokud omáčka houstne příliš, přidejte trochu vody a nakonec ochuťte solí a pepřem. Přeceďte do mísy a hned použijte nebo přelijte do vysterilizovaných sklenic a uchovejte v lednici až 2 týdny
3. Ty bláho! Právě jste si udělali svou vlastní BBQ omáčku od první kapky a tahle je sakra dobrá, přímo z jiný planety, prostě mimozemská. Čas vzbudit sousedy, vyvenčit psa a rozjet mejdan.
Načítám komentáře...