Béarnská omáčka
Seznam surovin
- ocet vinný 2 lžíce (bílý)
- estragon 3 lžíce (nasekaný čerstvý)
- cibule šalotka 30 gramů (najemno nakrájená)
- pepř bílý 10 kuliček (rozdrcený)
- žloutek 4 kusy (nejlépe z biovajec )
- máslo 250 gramů (přepuštěné)
- kerblík 2 lžíce (najemno nakrájený)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V menším kastrůlku smíchejte ocet, 2 lžíce estragonu, šalotku a pepř a na mírném plameni zredukujte na polovinu objemu.
2. Po vychladnutí do tekutiny zašlehejte 3 žloutky a 3 lžíce studené vody. Na velmi mírném plameni a za stálého míchání asi 8 až 10 minut pomalu zahřívejte, až vznikne hladká směs. Nevařte!
3. Odstavte ji z ohně a po částech do ní zašlehejte vlažné máslo. Omáčku dochuťte, přeceďte a nakonec do ní vmíchejte kerblík a čerstvou citronovou šťávu.
Poznámka k receptu
Béarnská omáčka Je těsně spřízněna s holandskou omáčkou. Využití najde především ke grilovaným masům. Je ale skvělá i k potření pečiva – vždyť je to tak trochu majonéza, i když s francouzským rodokmenem…
300 ml omáčky
Načítám komentáře...