Bešamelová omáčka
Seznam surovin
- máslo 30 gramů (+ případně kousek na zjemnění či pokladení )
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- mléko 500 mililitrů (plnotučné)
- sůl
- pepř bílý
- muškátový oříšek 1 špetka
Postup přípravy
1. Máslo rozehřejte v kastrůlku a pak zaprašte moukou.
2. Metlou dobře promíchejte a restujte ještě asi 2 až 3 minuty.
3. Vzniklou jíšku zalijte za stálého promíchávání studeným mlékem a pozvolna uveďte do varu. Jakmile se směs začne vařit, snižte plamen a za častého promíchávání vařte asi 10 minut. Bešamel osolte a dochuťte kořením.
4. Omáčku ihned použijte nebo ji uchovejte v teple (nejlépe ve vodní lázni). Povrch poklaďte malými kousky másla, aby se na ní nevytvořil škraloup
Poznámka k receptu
Bešamel je nejzákladnější tzv. bílou omáčkou. Připravuje se z jíšky, mléka nebo vývaru a často doplňuje smetanou. Čistý bešamel je vynikající třeba k zapékání zeleniny a využijete ho také jako základ pro několik dalších omáček.
500 ml omáčky
Načítám komentáře...