Guláš z hlívy
Seznam surovin
- hlíva ústřičná 1 kilogram
- cibule 500 gramů
- sádlo 3 lžíce
- vývar 600 mililitrů (nebo voda)
- česnek 3 stroužky
- paprika (mletá)
- rajčatový protlak 2 lžíce
- majoránka 1 lžíce
- kmín 1 lžička
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- sůl
- pepř
- majoránka (čerstvá na ozdobu)
Postup přípravy
1. Hlívu omyjte, pokrájejte na proužky, cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci nechte rozpustit sádlo, přidejte cibuli a osmažte do světle zlaté barvy. Vsypte hlívu a zprudka orestujte. Přidejte kmín, papriku, majoránku, protlak, utřený česnek, sůl a pepř. Promíchejte, zalijte tekutinou a duste pod pokličkou 15–20 minut doměkka.
2. Mouku vsypte do hrníčku, přilijte asi 50 ml vody a rozmíchejte, měla by vzniknout řídká kaše. Přidejte k ní trochu tekutiny z guláše a míchejte, dokud se nespojí (srovnáte tak teploty obou tekutin, čímž zabráníte vzniku hrudek). Vlijte do guláše a za stálého míchání nechte provařit do zhoustnutí. Na závěr dochuťte solí, pepřem a posypte lístky majoránky.
Poznámka k receptu
Nejlepší tip na guláš jako stvořený na léto. Hlíva dokonale nahradí maso a guláši dodá výraznou chuť, takže spokojeni budou i zapřisáhlí masožravci.
Načítám komentáře...