Holandská omáčka
Seznam surovin
- pepř bílý 1 lžička (kuličky)
- žloutek 4 kusy (středně veké)
- máslo 250 gramů (přepuštěné)
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- sůl
- ocet vinný 1 lžíce (bílý)
Postup přípravy
1. V malém silnostěnném kastrůlku promíchejte ocet se 4 lžícemi studené vody a podrcenými kuličkami pepře. Svařte na třetinu původního objemu a nechte vychladnout.
2. Metlou zašlehejte k octovému rozvaru žloutky. Kastrůlek postavte na co nejmírnější plamen a pilně a ode dna směs šlehejte. Pomalinku zvyšujte plamen a omáčku prošlehejte dohladka, asi 8 až 10 minut. Nesmí se ale začít vařit, srazila by se.
3. Mimo oheň a za stálého šlehání přilijte do omáčky vlažné máslo. Osolte ji, zašlehejte citronovou šťávu a přeceďte přes jemné síto
Poznámka k receptu
Holandská omáčka Je základní představitelkou tzv. emulzifi kovaných omáček, v nichž se tuk pojí s vodou. Je velmi jemná, skvělá k rybám, zelenině a tradičně k pošírovaným vejcím. Připravuje se až těsně před podáváním.
300 ml omáčky
Načítám komentáře...