Houbová omáčka
Seznam surovin
- houby sušené 100 gramů
- máslo 80 gramů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- vývar hovězí 500 mililitrů (nebo voda z namočených hub)
- kmín 1 špetka (drcený)
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- smetana zakysaná 100 mililitrů
- petržel hladkolistá 1/2 svazku
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte nabobtnat. Slijte, případně je pokrájejte a vodu uchovejte. Na rozehřátém másle osmahněte nakrájené houby, poprašte kmínem a chvilku restujte.
2. Zalijte vývarem nebo vodou z namočených hub. Obě smetany promíchejte s moukou, přidejte do hrnce, zamíchejte a nechte 20 minut provařit na mírném ohni. Každou chvilku promíchejte. Nakonec omáčku dochuťte solí, citronovou šťávou a vmíchejte nakrájenou petrželku.
Poznámka k receptu
Žádné maso není potřeba, houby se postarají o chuť, vůni i vydatnost jídla. Omáčku můžete uvařit jak z čerstvých, tak sušených, její čas tedy může přijít kdykoli během roku, ale o prázdninách bývá nejlepší.
Načítám komentáře...