Koprová omáčka s domácím knedlíkem
Seznam surovin
- kopr 1 svazek
- máslo 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- vývar masový 500 mililitrů
- mléko 200 mililitrů
- smetana 250 mililitrů (sladká)
- cukr krupice 2 lžičky
- ocet 1 lžíce
- vejce 4 kusy
- sůl
Knedlíky:
Postup přípravy
1. Kopr nakrájejte najemno. V kastrolu rozpusťte máslo, přisypte do něj hladkou mouku a udělejte jíšku. Zalijte ji vývarem, přilijte mléko a zlehka 15 minut povařte.
2. Přidejte smetanu a kopr. Dochuťte solí, cukrem a octem.
3. V rendlíku přiveďte vodu k varu a vejce uvařte natvrdo.
4. KNEDLÍKY: Housky pokrájejte na menší kostičky. Droždí rozdrolte do mísy, zlehka osolte a nechte 5 minut odležet. Do směsi vmíchejte vlažné mléko a vejce a postupně přisypávejte mouku. Pořádně vše rozmíchejte a vypracujte jemné těsto. Kostičky housky do těsta opatrně zapracujte tak, aby vydržely v celku. Nechte kynout na teplém místě asi 20 minut. Těsto přesuňte na pomoučený vál a rozdělte na dvě půlky. Z každé vyválejte šišku a ponořte ji do hrnce s vroucí osolenou vodou. Uvařené knedlíky pak vyplavou na hladinu.
5. Omáčku podávejte s přepůleným vejcem a knedlíkem.
Poznámka k receptu
Knedlík můžete nahradit vařenými bramborami.
Načítám komentáře...