Křenová omáčka
Seznam surovin
- vývar zeleninový 5 decilitrů (nebo vývar z kostí)
- smetana 2,5 decilitru
- křen 80 gramů (čerstvý, nastrouhaný)
- máslo 80 gramů (nebo margarín)
- cibule 1 kus
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- ocet (podle chuti)
- sůl
Postup přípravy
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a necháme ji za stálého míchání zpěnit. Zaprášíme ji moukou a opět za stálého míchání ji zvolna na mírné ohni opražíme, až vznikne světlá voňavá jíška. Zalijeme ji studeným vývarem a dobře rozšleháme metličkou, aby v omáčce nezůstaly žmolky. Omáčku osolíme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Pak do omáčky přimícháme smetanu a vaříme ještě dalších 10 minut. Pak vše rozmixujeme a dále zvolna vaříme, dokud omáčka není hezky krémová a hustá.
Čerstvý křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (pracujeme rychle, aby křen nezhnědl). Křen osladíme cukrem, lehce okyselíme octem a podle potřeby přisolíme. Vmícháme ho do uvařené hotové omáčky, podle potřeby ji ještě dochutíme (solí, octem nebo cukrem) a dále již nevaříme. Křenovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu nebo uzenému masu.
Načítám komentáře...