Levandulová karamelová omáčka
Seznam surovin
- cukr krupice 200 gramů
- smetana na šlehání 125 mililitrů
- máslo 60 gramů
- levandule 1 lžička (sušená)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Smetanu vlijte do rendlíku, přidejte levanduli a pomalu přiveďte k varu. Pak ji stáhněte z plotny a nechte odležet alespoň 3 hodiny, aby do sebe vtáhla chuť levandule. Nakonec ji přeceďte.
2. Do velké pánve se silným dnem vsypte cukr, sůl a zalijte ho 250ml vody. Promíchejte a vařte na mírném ohni, až směs začne karamelizovat. Pozor, když se cukr začne zbarvovat, už nemíchejte, jinak se v karamelu udělají hrudky. Jakmile začne karamel tmavnout, stáhněte pánev z plotny a vmíchejte na kostičky nakrájené máslo. Když se máslo rozpustí, přilijte smetanu a míchejte, dokud se směs nespojí. Omáčku opatrně přelijte do zavařovací sklenice a nechte vychladnout.
Poznámka k receptu
Tahle omáčka má moc dovést k dokonalosti všechny druhy zmrzliny, palačinky, lívance, obyčejné krupicové, pohankové či rýžové kaše nebo grilované ovoce. Anebo ji můžete chodit tajně ujídat do lednice.
asi 300ml
Načítám komentáře...