Omáčka Mornay
Seznam surovin
- omáčka 500 mililitrů (bešamelová omáčka podle předchozího předpisu)
- smetana na šlehání 50 mililitrů (nejlépe se 40 % tuku)
- žloutek 3 kusy (středně velké)
- sýr Ementál 100 gramů (nebo čedar)
- sůl
- pepř bílý
Postup přípravy
1. Nejprve si připravte bešamelovou omáčku, ale neceďte ji. Nechte ji v kastrůlku a zvlášť v misce promíchejte smetanu a žloutky.
2. Za stálého míchání je vlijte k bešamelu, přiveďte k varu, míchejte a na mírném plameni přibližně 10 minut vařte tak, aby omáčka lehce bublala.
3. Sejměte ji z ohně, vsypte do ní nastrouhaný sýr a promíchejte ho, až se rozpustí. Je-li třeba,
omáčku dochuťte solí a pepřem.
Poznámka k receptu
„Dceřiná“ omáčka bešamelu je skvělá například k zapečenému květáku, se špenátem a s vejcem, ke grilované rybě a mořským plodům. Podobně jako bešamel ji můžete dochutit lžičkou francouzské hořčice, pikantnější chuť jí dodá sýr s modrou plísní.
600 ml omáčky
Načítám komentáře...