Omáčka z čerstvých rajčat
Seznam surovin
- rajčata 1 kilogram (čerstvá, přezrálá)
- šťáva rajčatová 1 decilitr
- cibule šalotka 2 kusy
- rajčatový protlak 2 lžíce
- máslo 25 gramů
- cukr moučkový 1 lžíce
- olej olivový 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- tymián 1 snítka
- bobkový list 1 kus
- sůl
Postup přípravy
Šalotky oloupeme, nasekáme nadrobno a nasypeme do kastrolu. Přidáme máslo, olej, tymián, bobkový list a rozdrcené stroužky česneku, kastrol zakryjeme poklicí a vše podusíme 5 minut, dokud šalotky nezměknou (pozor, nesmějí zhnědnout, aby nezhořkly).
Rajčata omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Přimícháme je k podušeným šalotkám, přidáme rajský protlak a moučkový cukr a vaříme nezakryté na mírném ohni asi 5 minut. Pak přilijeme vodu a rajčatovou šťávu, zvýšíme plamen, omáčku přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme 15 minut.
Nakonec omáčku osolíme a propasírujeme přes sítko.
Poznámka k receptu
Omáčka je výborná k těstovinám, rybám, hovězímu i vepřovému masu nebo drůbeži.
Načítám komentáře...