Pravý hospodský guláš se silnou šťávou a domácími žemlovými knedlíky
Seznam surovin
- hovězí maso 800 gramů (kližky)
- cibule 800 gramů
- olej slunečnicový 4 lžíce
- rajčatový protlak 3 lžíce
- paprika sladká 2 lžíce
- rajčata 400 gramů (loupané)
- vývar masový 600 mililitrů (silný)
- paprika kapie 1 kus
- česnek 3 stroužky
- majoránka 1 hrst (sušené)
- pivo 200 mililitrů
- sůl
- pepř
Žemlové knedlíky:
- pečivo 8 kusů (bílé)
- mléko 150 mililitrů
- vejce 3 kusy
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrst
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Cibuli nakrájejte na kostičky. Použijte ostrý nůž, budou se méně uvolňovat její silice a vás budou méně pálit oči. Cibule bude na první pohled hodně, ale během restování zmenší svůj objem na čtvrtinu.
2. Rozehřejte důkladně tlakový kastrol, ve kterém budete guláš dusit. Po chvíli do něj nalijte olej a nechte ho chvíli rozehřát. Přisypte cibuli, ztlumte plamen a restujte ji za častého míchání do tmavě hnědé barvy. Bude to trvat asi 35–50 minut. Cibule nesmí zčernat! Pokud se vám to stane, musíte ji vyhodit a nakrájet novou, jinak by byl guláš hořký. Tento krok je velmi důležitý, protože jen správně orestovaná cibule dodá celému jídlu chuť a barvu.
3. Než se cibule orestuje, připravte si maso. Odstraňte z něj tukové blanky a nakrájejte ho na větší kusy. Osolte je a opepřete.
4. Jakmile je cibule tmavě hnědá a marmeládově mazlavé konzistence, zesilte plamen a do hrnce vložte připravené maso. Restujte, až se maso opeče ze všech stran. Přidejte protlak a opět chvíli restujte.
5. Přisypte papriku a dobře vše promíchejte. Poté do směsi přidejte rajčata z plechovky a přilijte vývar. Kapii oloupejte škrabkou na zeleninu, nakrájejte ji na nudličky a vložte do guláše. Pak přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Zamíchejte, ztlumte plamen, přikryjte poklicí a za občasného promíchání duste doměkka v tlakovém hrnci asi 1,5 hodiny.
6. Během dušení se odpaří skoro všechna tekutina, zelenina se rozvaří a zahustí guláš. Není potřeba jej zahušťovat moukou. Pokud vám šťáva připadá příliš hustá, podle potřeby ji zřeďte pivem.
7. ŽEMLOVÉ KNEDLÍKY: Bílé pečivo nakrájejte na kostky. Do mísy dejte mléko, žloutky a sůl a dobře vše promíchejte. Přihoďte pečivo, petrželku a opatrně vše smíchejte. Nechte směs chvíli odstát, aby se vsáklo mléko.
8. Vlhkýma rukama tvarujte kulaté knedlíky o průměru asi 5 cm. Až je budete mít všechny hotové, položte je na síto, které umístěte do vysokého hrnce s vařící vodou tak, aby se voda síta nedotýkala. Přikryjte hrnec poklicí a nechte knedlíky vařit v páře asi 10–15 minut (podle velikosti). Uvařený knedlík poznáte tak, že když jej rozkrojíte, uvnitř bude suchý. Protože se vaří nad párou, nerozvaří se.
9. Hotové knedlíky rozkrojte na půlky a servírujte je s gulášem. Guláš ozdobte nakrájenými kolečky cibule.
Poznámka k receptu
70 minut + 3-4 hodiny dušení
Načítám komentáře...