Půlhodinová svíčková omáčka
Seznam surovin
- vývar 2 decilitry (horký)
- smetana na vaření 1 decilitr
- mrkev 1 kus (střední)
- cibule 1 kus (menší)
- máslo 1 lžíce
- olej 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 10 gramů
- pepř černý 1 kulička
- nové koření 1 kulička
- bobkový list 1 kus
- ocet
- sůl
- smetana zakysaná 1/2 decilitru
- celer 1/4 kusu (menší)
- petržel kořenová 1/2 kusu
Postup přípravy
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev, celer a petržel očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejeme máslo a olej, přidáme cibuli a kořenovou zeleninu a pomalu za stálého míchání opékáme. Když má zelenina krásnou zlatou barvu, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
Zeleninu zasypeme moukou, lehce ji za stálého míchání opražíme, přidáme nové koření, pepř a bobkový list, vše zalijeme horkým vývarem nebo vodou tak, aby byla zelenina ponořená, a vaříme, dokud není zelenina měkká.
Odstraníme celé koření a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Nakonec ji osolíme, ochutíme převařeným octem, přimícháme do ní zakysanou smetanu pokojové teploty a již dále nevaříme.
Poznámka k receptu
Omáčku můžete ještě nakonec vylepšit, když do ní přimícháte nadrobno nakrájený a orestovaný špek.
Načítám komentáře...