Rouille nebo jen aioli
Seznam surovin
- česnek 4 stroužky
- strouhanka
- bujon (rybí)
- žloutek 1 kus
- olej olivový 4 lžíce
- šafrán (velká)
- paprika sladká (velká)
- paprika pálivá (velká)
- sůl (velká)
Postup přípravy
Česnek oloupejte a rozdrťte.
Namočte strouhanku do vývaru a vyceďte přebytečnou tekutinu, přidejte česnek a žloutek.
Všechno dobře rozmíchejte a pomalu přidávejte olej jako když se dělá majonéza. Když dosáhnete požadované konzistence, osolte. V tuto chvíli máte v podstatě provensálskou omáčku aioli.
Přidáním červeného koření vznikne rezavá a ostřejší omáčka rouille.
Hodinku nechejte odpočinout k v lednici.
Podává se na malých topinkách z bílého chleba, potřených česnekem. Je to tradiční přísada k bouillabaisse.
Načítám komentáře...