Svíčková
Seznam surovin
- hovězí maso 1,2 kilogramu (nebo srnčí, dančí)
- slanina 150 gramů
- olej (na smažení)
- cibule 1 kus (větší)
- cukr krupice 2 lžíce
- ocet 2 lžíce
- mrkev 1 kus (velká)
- pastinák 1 kus (nebo petržel a 1/4 celeru)
- hořčice plnotučná 1 lžíce
- brusinky (zavařené, do omáčky a k podávání)
- nové koření
- pepř černý (celý)
- tymián
- sůl
- pepř (mletý)
- vývar (na podlévání)
- mouka (k zahuštění)
- smetana zakysaná 200 mililitrů
- knedlík karlovarský
- citron (skrojky k podávání)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Maso v celku prošpikujte klínky slaniny (tak, aby vám část zbyla) a ze všech stran ho zprudka osmahněte na oleji.
2. Vyjměte ho, vsypte zbylou pokrájenou slaninu a cibuli a asi pět minut opékejte, aby obojí zezlátlo. Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte ho odpařit. Vsypte pokrájenou
nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vmíchejte lžíci hořčice a brusinek.
3. Vložte zpátky maso, přidejte koření, zlehka osolte, podlejte a dejte zakryté do předehřáté trouby. Pečte asi hodinu až hodinu a půl za občasného přelévání vypečenou šťávou.
4. Měkké maso vyjměte a volně překryjte alobalem. Šťávu nechte na sporáku odvařit a případně zaprašte trochou mouky. Zasmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte. Vyndejte celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte ji a případně dochuťte.
5. Maso podávejte nakrájené na plátky, s omáčkou, knedlíky, brusinkami a skrojkem citronu. Svíčková je lepší, když se připravuje den předem, chutě se v ní krásně rozleží.
Načítám komentáře...