Svíčková na smetaně
Seznam surovin
- hovězí maso 800 gramů (svíčková či zadní hovězí)
- slanina 150 gramů
- olej 3 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- zelenina kořenová 500 gramů (mrkev, celer, petržel - poměr 3:2:1)
- cibule 1 kus
- pepř 8 kuliček
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 2 listy
- tymián 1 špetka (sušeného)
- hořčice plnotučná 1 lžička
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- máslo 2 lžíce
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- sůl
- pepř
- kompot brusinkový
- citron (na plátky)
Postup přípravy
1. Maso očistěte a prošpikujte slaninou. Osolte, opepřete, svažte provázkem do kompaktního špalíčku a v hlubším kastrolu na rozpáleném oleji ho zprudka opečte ze všech stran.
2. Vyndejte maso, vsypte do kastrolu cukr a nechte ho zlehka karamelizovat. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a orestujte ji dozlatova. Přisypte nasekanou cibuli a koření. Restujte ještě další minutu nebo dvě.
3. K zelenině přidejte hořčici a citronovou šťávu a podlijte 200 ml vody. Vložte zpět orestované maso, přiklopte poklicí a dejte do trouby rozehřáté na 150 °C. Pečte asi 2 hodiny, nebo dokud není maso měkké.
4. Poté maso vyjměte z kastrolu a uložte do tepla. Ze zeleniny vyndejte koření a rozmixujte ji ponorným mixérem dohladka, popřípadě ještě propasírujte, aby byla omáčka jemná. Do zeleninového pyré přidejte máslo, vlijte smetanu, přiveďte k varu a odstavte. Maso nakrájejte přes vlákno na plátky a podávejte ozdobené brusinkovým kompotem na jemném plátku citronu spolu s karlovarským knedlíkem a omáčkou.
Poznámka k receptu
Tip: Je-li omáčka příliš řídká, zahustěte ji ještě před přidáním smetany lžící hladké mouky rozmíchané v troše vody a provařte.
Načítám komentáře...