Svižná rajská omáčka
Seznam surovin
- rajčatový protlak 100 gramů
- mrkev 1 kus (střední)
- petržel kořenová 1 kus (menší)
- cibule 1 kus (menší)
- máslo 20 gramů
- olej 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžičky
- pepř černý 1 kulička
- nové koření 1 kulička
- bobkový list 1 kus
- pepř černý (mletý)
- sůl
- celer 1/4 kusu (menší)
- ocet 1/2 lžičky
Postup přípravy
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev, celer a petržel očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, přidáme zeleninu a pomalu ji za stálého míchání orestujeme. Přidáme cukr a necháme ho lehce zkaramelizovat. Pak přimícháme rajský protlak a ještě 2 minuty restujeme.
Do omáčky přimícháme mouku a minutu restujeme. Vše zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená, přidáme pepř, nové koření a bobkový list, prošleháme a omáčku 10 minut pomalu za občasného prošlehání provaříme.
Z omáčky odstraníme koření a rozmixujeme ji dohladka. Nakonec omáčku podle potřeby dochutíme solí, pepřem a nepatrně octem.
Poznámka k receptu
Do omáčky nemusíte dávat pepř a ocet. Přidejte místo toho kus nastrouhaného perníku (klidně může být plněný i marmeládou).
Načítám komentáře...