Paprikový chléb
Seznam surovin
- mouka pšeničná hrubá 450 gramů
- voda 5 decilitrů
- paprika zelená 1 kus
- paprika žlutá 1 kus
- jogurt bílý 1,5 decilitru
- rajčata sušená 60 gramů
- rajčatový protlak 2 lžíce (neslazený)
- sůl hrubá 1 lžíce
- olej olivový 1 lžíce
- droždí 2 lžičky (sušené)
- rozmarýn 2 lžičky (sušený)
- cukr moučkový 1 lžička
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Omyté papriky rozpůlíme, odstraníme z nich semínka, položíme je na rošt v rozpálené troubě zapnuté na gril a grilujeme, dokud slupka nezačne černat. Papriky vyjmeme, gril vypneme a papriky necháme 10 minut vychladnout. Pak slupku oloupeme a dužninu nakrájíme na kostičky.
Sušená rajčata nakrájíme na proužky, vložíme je do misky, zalijeme polovinou vroucí vody a necháme nabobtnat.
Do malé misky nasypeme droždí a cukr, zalijeme je zbylými 2,5 dl vlažné vody a kvásek necháme na teplém místě 10 - 15 minut vzejít. V míse smícháme mouku se lžičkou sušeného rozmarýnu. Uprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj kvásek. Přidáme protlak, rajčata i s tekutinou, papriky,
jogurt a polovinu soli. Vše promícháme a vypracujeme hladké těsto.
Přeneseme ho na pomoučený vál a 3 - 4 minuty ho rukama propracujeme, dokud není pružné a hladké. Pak těsto vložíme do mísy vymazané částí oleje a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto propracujeme a vložíme do dortové formy. Obráceným koncem vařečky do něj uděláme dolíčky, zakryjeme ho utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Pak ho potřeme olejem, posypeme zbylým rozmarýnem a solí, vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 35 - 40 minut.
Necháme ho 10 minut zchladnout, pak ho vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Načítám komentáře...