Pelmeně s kysaným zelím
Seznam surovin
- máslo 50 gramů (ma přelití)
- mouka pšeničná hladká (na pomoučení)
- voda 6 lžic
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná hrubá 500 gramů
- pepř černý (mletý)
- sůl
Na náplň:
- vepřové maso 250 gramů (pečené)
- vývar masový (trocha vychladlého)
- cibule 1 kus (malá)
- zelí kysané 200 gramů (dušené)
Na omáčku:
- hořčice plnotučná 1 lžíce
- voda 4 lžíce
- ocet 2 lžíce
Postup přípravy
Z hrubé mouky, vajec a vody vypracujeme hladké těsto a necháme ho na válu 30 minut odpočinout. Mezitím umeleme vychladlé pečené maso s oloupanou cibulí a promícháme s dušeným zelím nakrájeným na drobné kousky. Směs osolíme, opepříme, přilijeme trošku vývaru a vše promícháme na hladkou hmotu.
Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a skleničkou z něj vykrájíme kolečka o průměru asi 7 cm. Rozdělíme na ně připravenou masovo-zelnou nádivku, kolečka v půlce přeložíme a okraje těsta k sobě dobře přimáčkneme.
Pelmeně vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme 12 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, necháme odkapat, rozdělíme na talíře a přelijeme rozehřátým máslem. Podáváme je s miskou se směsí octa, vody a hořčice, do které si každý pelmeně namáčí.
Poznámka k receptu
Na přípravu pelmení je ideální kovové tvořítko na taštičky nebo pirožky.
Načítám komentáře...