ČESNEKOVÉ PIZZA KOULE
Seznam surovin
Těsto:
- mouka chlebová 500 gramů
- olej olivový 2 lžíce
- droždí sušené 2 lžičky
- sůl 1 lžička
- cukr krupice 1 lžička
- sýr Mozzarella 150 gramů
Česnekové bylinkové máslo:
- česnek 2 stroužky
- máslo 100 gramů
- petržel hladkolistá 1 hrst
- bazalka 1 hrst
- rozmarýn 1 hrst
Rajčatový dip:
- rajčátka cherry 10 kusů
- česnek 2 stroužky
- olej olivový
- rajčatový protlak 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžičky (2-3 lžičky)
- ocet vinný 1 lžíce (bílý)
- paprička chilli červená (sušené podle chuti)
Postup přípravy
1. Připravte těsto: olej promíchejte s 300 ml vlažné vody, přidejte cukr a sušené droždí. Přisypte mouku a sůl a hněťte, dokud nezískáte hladké, pružné těsto. Ideální je těsto hníst a zároveň natahovat. Přendejte ho do mísy vymazané olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 1 hodinu.
2. Vykynuté těsto znovu prohněťte a vytvarujte z něj váleček. Odkrajujte z něj kousky, každý nejprve vytvarujte do kuličky, pak z něj udělejte placku, naplňte ji kouskem mozzarelly a pevně zabalte. Kuličky naskládejte do formy vymazané olejem, nezapomeňte jim nechat prostor. Když je forma plná, zakryjte ji opět potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut dokynout.
3. Máslo rozpusťte, přidejte prolisovaný česnek, nasekané bylinky a promíchejte. Dokynuté bochánky jím potřete. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 minut dozlatova.
4. Než se bochánky upečou, připravte dip: v rendlíku rozpalte olej, orestujte prolisovaný česnek a přidejte nasekaná rajčata, protlak a chilli papričky. Opečte je, přidejte cukr a ocet a podlijte trochou vody. Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
5. Jakmile se kuličky dopečou, potřete je zbylým bylinkovým máslem a podávejte s hotovým dipem.
Poznámka k receptu
Tohle je ideální pohoštění pro přátele – křupavé těsto je díky mozzarelle měkké a táhlé. Nejlepší jsou vytažené z trouby.
FORMA 25 CM KYNUTÍ 1,5 HODINY
Načítám komentáře...