Italská pizza
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 4 hrnky (1 hrnek = 2,5 dl)
- voda 2 decilitry (ohřátá na asi 40 °C)
- olej olivový 8 lžic (extra panenský)
- droždí 21 gramů (čerstvé, nebo 7 g sušeného)
- sůl mořská 2 lžičky (hrubá)
- mouka (trochu)
- olej olivový (trochu)
- náplň (rajčatová omáčka, mozzarella, černé olivy, bazalka, prosciutto, bazalka...)
Postup přípravy
Mouku nasypeme na vál, doprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj vodu rozmíchanou s droždím. Přimícháme polovinu oleje a sůl a rukama uhněteme vláčné a pružné těsto. Mísu vysypeme trochou mouky, vložíme do ní těsto, mísu zakryjeme mikrotenovou fólií a na teplém místě necháme těsto vykynout asi 2 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.
Alespoň 20 minut před pečením zapneme troubu na nejvyšší teplotu a mřížku, na kterou položíme pizzu, umístíme co nejníže. Formy na pizzu nebo obrácené plechy lehce potřeme zbylým olejem. Těsto přeložíme na pomoučený vál a lehce ho propracujeme do hladka. Rozdělíme ho na dvě části a každou rozválíme nebo vytáhneme prsty do kruhu. Přeneseme je do forem nebo na plech, rukama je ještě vytáhneme do kruhů o průměru asi 30 cm a tloušťce 5 mm a okraje necháme trochu silnější. Těsto necháme znovu lehce vykynout, pak obě pizzy potřeme olejem, obložíme podle vlastní chuti, vložíme do rozpálené trouby a upečeme dozlatova a dokřupava (asi 20 - 25 minut).
Načítám komentáře...