Křupavá pizza
Seznam surovin
Korpus:
- květák 1/2 kusu (velký nebo 1 malý)
- mouka 80 gramů (mandlová)
- sýr Parmezán 25 gramů
- oregano 1 lžička (sušené)
- vejce 2 kusy (rozšlehané)
- sůl
- pepř
Sugo:
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- koření chilli 1/2 lžičky
- rajčata 800 gramů
- olej olivový 2 lžíce
- bazalka 1/2 lžíce
- sůl
- pepř
Náplň:
- cuketa 2 kusy (malá)
- špenát 2 hrsti (čerstvý)
- sýr Parmezán
Dresink:
- bazalka 1 svazek (velký)
- olej olivový 120 mililitrů
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- sýr Parmezán 2 lžíce (nastrouhaný)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Omytý květák rozeberte na malé růžičky, dejte je do food processoru a rozdrťte na strukturu rýže. Potřebujete získat květákovou drť asi o objemu 300 ml. Tu pak v míse smíchejte s mandlovou moukou, nastrouhaným parmazánem, dvěma rozšlehanými vejci, oreganem, solí a pepřem. Hmotu rukama zpracujte v těsto, bude lepivější, křehčí, ale poměrně snadno z něj uděláte dvě placky. Ty přemístěte na plechy vyložené pečicím papírem a dotvarujte je do kulatého korpusu o síle asi 1 cm. Placky dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut, dokud není povrch zlatavý.
2. Mezitím si připravte sugo. V hlubší pánvi rozehřejte olej, přidejte nasekanou cibuli, česnek a chilli, pár minut restujte. Vmíchejte rajčata a bazalku, osolte, opepřete, větší kusy rajčat podrťte vařečkou. Ztlumte plamen, přikryjte a nechte probublávat asi 20 minut. (Z uvedeného množství získáte asi 500 ml omáčky, zbytek vydrží v lednici asi týden.)
3. Předpečené placky poklaďte rajskou omáčkou a špenátovými listy. Z cuket vyrobte pomocí škrabky na zeleninu pruhy, naskládejte je na pizzu a dejte na 8 minut do trouby.
4. Zatímco se pizza dopéká, připravte dresink: všechny ingredience umixujte do hladka. (Co nespotřebujete, vydrží v lednici opět asi týden.) Hotovou pizzu bohatě zakapejte dresinkem a posypte hoblinami parmazánu.
Poznámka k receptu
Budete s ní mít sice trochu víc práce, ale výsledek stojí za to. Připravíte výživné jídlo plné chutí se skvělou konzistencí
Načítám komentáře...