Pizza Napoletana
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- olej olivový 3 lžíce (+ na pokapání)
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- voda 250 mililitrů (vlažná)
- sůl 1 lžička
- rajčata sterilovaná 400 gramů
- česnek 2 stroužky
- cukr krystal 2 lžíce
- oregano 2 lžíce (sušené)
- sýr Mozzarella 2 kusy
- ančovičky 2 dílky (plátky)
- bazalka (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Přípravu si rozdělte do dvou dnů. Nejprve připravte těsto a nechte je vykynout v lednici. Díky pomalé- mu kynutí bude dokonale křehké. Druhý den už stačí jen připravit náplň a krátce zapéct.
2. Na pracovní desku nasypte mouku, udělejte v ní důlek, přidejte sůl a lžíci olivového oleje. Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a nalijte do důlku v mouce. Rukama míchejte, dokud se všechna mouka nezapracuje do tekutiny. Vzniklé těsto bude mírně vlhké a trochu lepkavé. Rozdělte je na dva díly a každý hněťte tak dlouho, dokud nebude elastické a nepřestane lepit. Občas s těstem udeřte o stůl, abyste z něj dostali vzduch. Každý díl vytvarujte do bochánku, oba položte na talíř, překryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc kynout v lednici.
3. Druhý den připravte omáčku. V pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje. Dva neoloupané stroužky česneku lehce rozmáčkněte plochou stranou nože a chvilku opékejte. Česnek olej krásně ovoní (dejte pozor, abyste ho nepřipálili, omáčka by byla hořká), ale nepředá mu ostrou chuť. Jakmile je česnek zlatavý, vyjměte ho a vyhoďte. Do pánve vlijte rajčata a nechte tekutinu zredukovat, trvá to asi 15 minut. Podle chuti oslaďte, osolte, přidejte oregano, naposledy promíchejte a rozmixujte. Před použitím nechte trochu vychladnout.
4. Troubu rozpalte na 250 °C, vložte dovnitř prázdný plech a nechte ho nahřát. Mezitím připravte první pizzu. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto dotenka a opatrně je přeneste na jiný plech (poslouží i velké prkénko nebo pevný karton) vyložený pečicím papírem. Z této podložky pak pizzu snadno přemístíte na rozpálený plech. Je to důležitý krok, na horkém plechu těsto tolik nevyběhne a zůstane tenké a křupavé, jak je znáte z pizzerie.
5. Rozválené těsto rovnoměrně potřete polovinou rajčatové omáčky, okraje nechte volné. Podle chuti přidejte ančovičky a na kousky natrhanou mozzarellu. V této fázi můžete také pizzu zamrazit a upéct ji někdy jindy.
6. Opatrně z trouby vyndejte horký plech a rychlým pohybem na něj stáhněte pizzu i s pečicím papírem. Rychle vložte do trouby a pečte 10 minut. Mezitím stejným způsobem připravte druhou pizzu. Upečený kus stáhněte na talíř, na rozpálený plech vložte neupečené těsto a upečte. Hotové pizzy ozdobte čerstvou bazalkou, pokapejte trochou olivového oleje a ihned podávejte
Poznámka k receptu
- Díky pomalému kynutí přes noc v lednici bude těsto dokonale křehké.
- Ingredience na 2 pizzy.
Načítám komentáře...