Pizza rustica - Rustikální pizza
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- droždí 1 lžíce (čerstvé)
- cukr krupice 1 lžička
- vejce 2 kusy (lehce našlehaná)
- olej olivový 5 lžic
- sůl
- pepř
Na náplň:
- sýr Mozzarella 100 gramů
- šunka prosciutto crudo 60 gramů
- salám měkký 100 gramů (Mortadella)
- žloutek 6 kusů (z natvrdo vařených vajec)
- klobása 100 gramů (tvrdá pikantní s chilli)
- sýr Parmezán 100 gramů
- vejce 4 kusy
- petržel hladkolistá 2 lžíce (nasekaná)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
Postup přípravy
1. Hladkou mouku přesypte na vál, uprostřed udělejte důlek. Droždí rozmíchejte v troše vlažné vody, přidejte cukr a asi po deseti minutách vlijte spolu s vejci a olejem do důlku. Promíchejte, osolte, opepřete a propracujte - ideálně rukama - do hladkého, pružného těsta. Zabalené ve fólii nechte 30 minut odpočívat.
2. Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si suroviny na náplň: mozzarellu natrhejte, prosciutto, mortadellu a klobásky pokrájejte na menší kousky, parmazán nastrouhejte, syrová vejce našlehejte a spolu se zbylými surovinami smíchejte v míse.
3. Dvě třetiny těsta rozválejte a vyložte jím dno i stěny formy (s odepínacími boky). Navrstvěte náplň, ze zbytku těsta vyválejte „pokličku“ a zakryjte jí vršek pizzy. Spoj obou těst zarolujte směrem dovnitř formy. Vršek několikrát propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára.
4. Pečte 30 minut, pak teplotu snižte na 180 °C a 15 minut dopečte.
Poznámka k receptu
- Pizza připomíná spíš koláč. Plněná je sýrem, šunkou, vaječnými žloutky uvařenými natvrdo, pecorinem a tak trochu překvapivě ochucená skořicí a cukrem.
- Ingredience na formu o průměru 25 cm.
Načítám komentáře...