Pizza s houbami a krémem z oříšků kešu

Seznam surovin

Těsto:

Krém :

Náplň:

  • houby 600 gramů (žampiony, portobello, hlíva)
Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Nejdřív připravte těsto. Droždí rozmíchejte v uvedeném množství vody, přidejte cukr či javorový sirup a nechte 5–10 minut odstát. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a olivový olej, pak přidejte i vodu s droždím. Lehce pomoučenýma rukama či za pomoci kuchyňského robotu vypracujte pružné těsto, které se nelepí (pokud ano, přidejte trošku mouky). Vložte do olejem vymazané mísy a nechte na teplém místě kynout asi 60–90 minut.

2. Zatímco těsto kyne, připravte náplň i krém z oříšků kešu. Na krém slijte namočené oříšky kešu, spolu s ostatními ingrediencemi je vsypte do mixéru a rozmixujte na hladký krém. Chuť dolaďte trochou soli a citronové šťávy.

3. Připravte náplň na pizzu. Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké klínky. Houby očistěte, případně zbavte nožiček a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte asi 2 lžíce olivového oleje, přidejte šalotky a 300 g pokrájených hub, osolte, opepřete a opékejte, dokud oboje pěkně nezhnědne. Trvá to asi 10 minut. Během restování přidejte tymián.

4. Orestované houby zalijte vínem a vařte, dokud se téměř všechna tekutina nevstřebá. Poté sejměte z ohně, vmíchejte nasekanou petržel, přemístěte do mixéru a rozmixujte nahrubo (stačí krátce promixovat, neměla by vzniknout hladká pasta). V pánvi opět rozehřejte olej a zbylé houby orestujte do měkka, osolte je a opepřete.

5. Vykynuté těsto vyjměte, prohněťte rukama a na pomoučené ploše asi 5 minut zpracovávejte. Pokud se rozhodnete pro čtyři menší placky, rozdělte ho na bochánky. Rozválejte nebo rukama vytvarujte placku na pečicí papír posypaný trochou kukuřičné mouky či polenty a přeneste na plech.

6. Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto na pizzu potřete olivovým olejem a rozmačkaným česnekem, pak rozmixovanou houbovou směsí (po stranách nechte asi 1 cm široké okraje). Na tuto směs navrstvěte orestované houby, osolte, opepřete a vložte do trouby. Pečte zprudka 15–20 minut, dokud nejsou kraje hnědé. Vyndejte z trouby a na pizzu rovnoměrně rozprostřete krém z kešu oříšků. Vraťte do trouby a pečte ještě 1–2 minuty, aby se krém prohřál. Pizzu ozdobte čerstvou petrželí, chilli olejem či srirachou a posypte čerstvým tymiánem.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...