Pizza s houbami a krémem z oříšků kešu
Seznam surovin
- mouka pšeničná hrubá 220 gramů
- voda 275 mililitrů (38°)
- droždí sušené 1 balíček
- olej olivový 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- cukr 1 lžíce
- mouka kukuřičná (na podsypání)
- voda 125 mililitrů
- šťáva citronová 1,5 lžíce
- sůl 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 lžička (sušená)
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
- cibule šalotka 4 kusy
- víno bílé 60 mililitrů
- tymián 1 lžíce
- petržel hladkolistá 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- olej olivový
- sůl
- pepř
- olej (chilli)
Těsto:
- mouka špaldová 270 gramů
Krém :
- ořechy kešu 250 gramů (několik hodin namočené)
Náplň:
- houby 600 gramů (žampiony, portobello, hlíva)
Postup přípravy
1. Nejdřív připravte těsto. Droždí rozmíchejte v uvedeném množství vody, přidejte cukr či javorový sirup a nechte 5–10 minut odstát. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a olivový olej, pak přidejte i vodu s droždím. Lehce pomoučenýma rukama či za pomoci kuchyňského robotu vypracujte pružné těsto, které se nelepí (pokud ano, přidejte trošku mouky). Vložte do olejem vymazané mísy a nechte na teplém místě kynout asi 60–90 minut.
2. Zatímco těsto kyne, připravte náplň i krém z oříšků kešu. Na krém slijte namočené oříšky kešu, spolu s ostatními ingrediencemi je vsypte do mixéru a rozmixujte na hladký krém. Chuť dolaďte trochou soli a citronové šťávy.
3. Připravte náplň na pizzu. Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké klínky. Houby očistěte, případně zbavte nožiček a nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte asi 2 lžíce olivového oleje, přidejte šalotky a 300 g pokrájených hub, osolte, opepřete a opékejte, dokud oboje pěkně nezhnědne. Trvá to asi 10 minut. Během restování přidejte tymián.
4. Orestované houby zalijte vínem a vařte, dokud se téměř všechna tekutina nevstřebá. Poté sejměte z ohně, vmíchejte nasekanou petržel, přemístěte do mixéru a rozmixujte nahrubo (stačí krátce promixovat, neměla by vzniknout hladká pasta). V pánvi opět rozehřejte olej a zbylé houby orestujte do měkka, osolte je a opepřete.
5. Vykynuté těsto vyjměte, prohněťte rukama a na pomoučené ploše asi 5 minut zpracovávejte. Pokud se rozhodnete pro čtyři menší placky, rozdělte ho na bochánky. Rozválejte nebo rukama vytvarujte placku na pečicí papír posypaný trochou kukuřičné mouky či polenty a přeneste na plech.
6. Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto na pizzu potřete olivovým olejem a rozmačkaným česnekem, pak rozmixovanou houbovou směsí (po stranách nechte asi 1 cm široké okraje). Na tuto směs navrstvěte orestované houby, osolte, opepřete a vložte do trouby. Pečte zprudka 15–20 minut, dokud nejsou kraje hnědé. Vyndejte z trouby a na pizzu rovnoměrně rozprostřete krém z kešu oříšků. Vraťte do trouby a pečte ještě 1–2 minuty, aby se krém prohřál. Pizzu ozdobte čerstvou petrželí, chilli olejem či srirachou a posypte čerstvým tymiánem.
Načítám komentáře...