Pizza s lilkem
Seznam surovin
Na těsto:
- cukr krupice 2 lžičky
- droždí sušené 1,5 lžičky
- sůl 2 lžičky
- olej olivový 2 lžíce (+ na smažení lilků)
- mouka pšeničná hladká 480 gramů
- lilek 2 kusy (velký)
- sýr Mozzarella 240 gramů
- sýr tvrdý 60 gramů (Pecorino)
Na tvarování těsta:
- olej olivový 85 mililitrů
Na omáčku:
- rajčata sterilovaná 800 gramů (krájená)
- oregano 2 lžičky (sušené)
- olej olivový 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Do mísy nalijte 375 ml vlažné vody, přidejte cukr a promíchejte, aby se rozpustil. Přisypte droždí, krátce promíchejte a nechte 15 minut stát. Pak vsypte sůl a vlijte olej. Postupně přisypávejte mouku a vypracujte těsto. Nechte 2 hodiny kynout.
2. Mezitím udělejte omáčku: vše potřebné rozmixujte do hladka.
3. Lilky nakrájejte na 0,5 cm silné plátky, hustě je z obou stran posypte solí a nechte 45 minut vypotit. Pak je opláchněte, důkladně osušte a z obou stran osmažte téměř do spálení.
4. Olej určený na tvarování těsta přelijte na plech vyložený pečicím papírem, doprostřed přendejte vykynuté těsto a pomocí prstů těsto roztlačujte po plechu.
5. Navrch rozprostřete rajčatovou omáčku, vyskládejte lilky a posypte strouhanou mozzarellou i pecorinem. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 20 minut.
Poznámka k receptu
- Takhle se dělá pizza na Sicílii! Nebojte se lilky pořádně opéct, jen s těmi takřka připálenými to bude ono.
- Nutné počítat s kynutím těsta cca 2 hodiny.
Načítám komentáře...