Pizza s lilkem a artyčoky
Seznam surovin
Těsto:
- mouka 600 gramů (hladká)
- droždí 20 gramů
- cukr krystal 1 lžička
- sůl 1 lžička
Rajčatový základ:
- olej olivový 3 lžíce
- rajčata sterilovaná 250 gramů (sekaná)
- oregano 1 lžička (sušené)
- česnek 2 stroužky
- olej olivový 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- cukr
Na pizzu:
- lilek 1 kus
- sýr Mozzarella 400 gramů
- artyčok 1 kilogram (nakládané v oleji)
- šťáva citronová (z 1 citronu)
Postup přípravy
1. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a 50 ml vlažné vody. Nechte stát na teplém místě asi 5 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Do větší misky nasypte mouku, přidejte sůl, olej, kvásek a přilijte ještě asi 200 - 250 ml vlažné vody a vypracujte měkké, vláčné těsto. Rozdělte je na 5 bochánků a rozložte v dostatečných rozestupech na plech. Přikryjte je utěrkou, aby neoschly, a nechte na teplém místě kynout 20 minut.
2. Mezitím připravte rajčatový základ. Rajčata smíchejte s prolisovanými stroužky česneku, oreganem, olejem a rozmixujte dohladka. Směs ochutnejte a podle potřeby přislaďte, osolte a opepřete.
3. Lilek nakrájejte na co nejtenčí kolečka, vložte do cedníku, lehce osolte a nechte pár minut vypotit. Pak je opláchněte studenou vodou, důkladně osušte a opepřete. V pánvi rozpalte olej a lilek z obou stran osmažte dokřupava. Pokud je třeba, po kapkách olej dolévejte. Artyčoky sceďte, nakrájejte na kousky velikosti sousta a pokapejte citronovou šťávou.
4. Bochánky těsta vyválejte do tenké placky, potřete rajčatovým základem a rozložte na ně lilek, artyčoky a nastrouhanou nebo natrhanou mozzarellu. Pečte v troubě předehřáté na 240 °C asi 10 minut dozlatova. Podávejte posypané rukolou.
Poznámka k receptu
Lilky před použitím osolte a nechte vypotit. Díky tomu při smažení nenasáknou tolik oleje. Na pizzu k nim můžete přidat i jiné suroviny, které máte rádi, třeba papriku nebo cuketu.
Načítám komentáře...