Pizza se sicilskými citrony
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- droždí 21 gramů
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
Pizza:
- citron 2 kusy (sicilské)
- makrela 1 kus (filet z uzené makrely)
- sýr Ricotta 300 gramů
- sýr Mozzarella 200 gramů
- sýr Parmezán 100 gramů
- olej olivový 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- bazalka 1 svazek (čerstvá)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Těsto připravte den předem a nechte ho kynout v lednici, díky tomu při pečení tolik nevyběhne a zůstane tenké a křupavé. Pokud vás tlačí čas, nechte ho kynout jen hodinu v pokojové teplotě, počítejte ale s tím, že bude trochu „buchtovité“. Mouku prosejte do velké mísy, osolte, přidejte olivový olej a droždí rozmíchané ve 250 ml vlažné vody. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto, posypte ho moukou a vraťte do mísy. Nechte vykynout.
2. Troubu předehřejte na 250 °C. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, filety z makrely a mozzarellu natrhejte na kousky. Ricottu osolte, opepřete a lehce našlehejte. Do oleje prolisujte česnek a promíchejte. Těsto rozdělte na dva díly, rozválejte na lehce pomoučené pracovní desce do kruhu a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Těsta potřete ochuceným olejem, poklaďte plátky citronu, makrelou i mozzarellou a lžící na ně naneste ricottu, aby tvořila malé bochánky. Nakonec posypte částí bazalky. Pečte 10 minut, podávejte ozdobené zbylou bazalkou a hoblinkami parmezánu.
Poznámka k receptu
- Perfektní kombinace uzené ryby a citronu na pizze je náš letošní zimní objev. Použijte ty nejlepší citrony, jaké seženete, ideálně sorrentské nebo amalfské, v nichž kromě chuti kyselé objevíte i překvapivou sladkost a jemnou hořkost.
- Nutné počítat s kynutím těsta přes noc.
Načítám komentáře...