Špenátové calzone s paprikou a třemi druhy sýra
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů (+ na podsypání)
- droždí sušené 1 lžička
- sůl 1 lžička
- cukr 2 lžičky
- voda 100 mililitrů (100 - 150 ml)
- olej olivový 2 lžíce
- vejce (na potření)
Náplň:
- sýr Ricotta 200 gramů
- sýr Mozzarella 100 gramů
- sýr Parmezán 50 gramů
- česnek 1 stroužek
- vejce 1 kus
- špenát 2 hrsti
- paprika červená 1 kus
- bazalka 1 svazek
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Suché suroviny na těsto smíchejte, postupně přilévejte vodu, olej a pomocí robotu nebo rukou vypracujte pružné, nelepivé těsto. Zabalte je do fólie, odložte do lednice a nechte do druhého dne vykynout.
2. V míse smíchejte ricottu, na kousky natrhanou mozzarellu, nastrouhaný parmazán a vejce. Přidejte prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou papriku, nahrubo nasekaný špenát a bazalku, osolte, opepřete a pořádně promíchejte.
3. Těsto rozdělte na 8 dílů a na pomoučněném válu z každého vyválejte tenkou placku. Do středu každé z nich dejte trochu náplně, těsto přehněte a kraje pořádně utěsněte. Calzone přemístěte na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 230 °C asi 15–20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
Poznámka k receptu
Pizzu jsme adoptovali dávno, calzone se na rychlé pouliční jídlo hodí ještě o něco víc. Od pizzy se liší tím, že se do nich nikdy nepřidává rajčatové sugo. Ničím jiným se ale Italové omezovat nenechají a calzone plní uzeninami, zeleninou, sýry i mletým masem. Buon appetito!
Načítám komentáře...