TURECKÁ PIZZA
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- droždí sušené 1 lžička
- olej olivový 2 lžíce
- voda 160 mililitrů (VLAŽNÁ)
- sůl 1 špetka
Náplň:
- lilek 2 kusy
- česnek 4 stroužky
- paprika červená 2 kusy
- cibule bílá 1 kus
- olivy černé 1 hrst
- petržel hladkolistá 1 hrst
- olej olivový (na zakápnutí)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V míse smíchejte mouku, sušené droždí, olej, sůl a promíchejte. Postupně přilévejte vodu a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Množství vody hodně závisí na savosti mouky, nemusíte ani spotřebovat všechnu. Mísu zakryjte utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.
2. Lilky propíchejte vidličkou, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud se slupka nezvrásní a dužina nebude zcela měkká. Nechte chvilku zchladnout, pak je rozřízněte a dužinu vyškrabejte do nádoby vhodné na mixování. Kromě dužiny budou obsahovat i hodně vody, tu bez obav přilijte taky, pečením se vysuší. Přidejte česnek, sůl, pepř a rozmixujte dohladka.
3. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněné pracovní ploše do tenké placky, pomažte ji rozmixovaným lilkem a poklaďte proužky papriky, na kolečka nakrájenou cibulí a olivami. Zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 230 °C asi 10–15 minut
Poznámka k receptu
Tahle pizza oslní základem z pečeného lilku. Můžete experimentovat s náplní a přidat třeba i výrazný sýr, nás ale okouzlil soulad jednoduchých, přímočarých chutí – nejen zmíněného lilku, ale i paprik a oliv.
KYNUTÍ TĚSTA 1 HODINA
Načítám komentáře...