Rajčatový nákyp
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- rajčata sušená 200 gramů
- vejce 3 kusy
- máslo 150 gramů
- mléko 1,5 decilitru
- rajčata 100 gramů
- olivy 100 gramů (černé i zelené )
- cukr 80 gramů
- bazalka 50 gramů
- droždí 40 gramů
- tymián 2 snítky
- pepř černý (mletý)
- sůl
- máslo (na vymazání plechu)
- vejce (na potření )
Postup přípravy
Droždí a lžičku cukru rozmícháme v části vlažného mléka a kvásek necháme stát asi 30 minut na teplém místě. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, 2 lžičky soli, vejce a vzešlý kvásek a postupně přiléváme zbylé vlažné mléko. Nakonec přimícháme rozpuštěné máslo a vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.
Do vykynutého těsta přidáme nakrájená čerstvá a sušená rajčata, olivy, bazalku a tymián, osolíme ho a opepříme.
Připravené těsto vložíme do důkladně vymazané formy na biskupský chlebíček, přikryjeme ho utěrkou a necháme znovu 30 minut, nebo i hodinu kynout na teplém místě. Pak těsto na vrchu potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Těsto můžete pro lepší vykynutí vložit do trouby předehřáté na 50 °C.
Načítám komentáře...