Rybí koláč s bylinkami
Seznam surovin
- křehké těsto 2 balení (kupované)
- ryba sladkovodní 800 gramů (odkrojky bez kůže a kostí)
- vejce 4 kusy
- chléb toastový 10 plátků (světlý)
- smetana 2 decilitry
- bylinky 1 svazek (majoránka, petrželka, šalvěj)
- česnek 8 stroužků
- olej
- sůl
- máslo (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- vejce 1 kus (na potření)
- smetana zakysaná 1 decilitr
- pepř černý (mletý)
Postup přípravy
Rybí maso nakrájíme na menší kostky, plátky toastového chleba na kostičky. Plátky česneku krátce orestujeme na troše oleje. Bylinky nasekáme najemno. V míse vyšleháme vejce do hladkého krému, přidáme kostičky chleba, obě smetany, orestovaný česnek, bylinky a kousky ryb, promícháme a směs osolíme a opepříme.
Vymazanou a vysypanou dortovou formu vyložíme jedním plátem těsta tak, aby trochu těsta přečnívalo přes okraje. Formu naplníme připravenou směsí, okraje těsta ohneme dovnitř a potřeme rozšlehaným vejcem. Vše zakryjeme druhým plátem těsta vykrojeným podle velikosti formy, ze zbytků těsta vykrájíme tvořítky různé ozdoby a rozložíme je na vršek koláče.
Povrch koláče potřeme zbylým vejcem, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180° C a pečeme asi 45 minut dozlatova. Pokud koláč začne během pečení rychle hnědnout, zakryjeme vršek alobalem. Koláč
necháme prochladnout, pak ho vyjmeme z formy a nakrájíme na kousky.
Poznámka k receptu
Koláč podávejte ještě vlažný, doplněný zeleninovým salátem.
Načítám komentáře...