Čekankové risotto
Seznam surovin
- čekanka 1 kus (Radicchio)
- rýže 300 gramů (Arborio)
- víno červené 250 mililitrů
- vývar kuřecí 750 mililitrů
- sýr Parmezán 100 gramů
- cibule 1 kus
- máslo 50 gramů
- olej olivový 4 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Vývar přiveďte k varu. Radicchio nakrájejte na proužky, cibuli nadrobno. V hrnci se silným dnem orestujte na části oleje cibuli, přidejte větší část čekanky, nechte ji zavadnout a vsypte rýži (tu předtím neproplachujte, škrob je nezbytný). Promíchejte a opékejte ji, dokud zrnka nezprůsvitní. Pak přilijte víno a nechte ho odpařit. Osolte a opepřete. Nakonec postupně za stálého míchání přidávejte vývar, další část vždy až tehdy, když rýže pojme všechnu tekutinu. Postupně ji tím ve vývaru uvaříte.
2. Když je risotto hotové, vmíchejte do něj máslo, polovinu nastrouhaného parmezánu a nechte pár minut odležet. V pánvi rozpalte zbylý olej a orestujte odloženou čekanku. Risotto rozdělte do talířů a podávejte ozdobené restovanou čekankou a hoblinkami parmezánu.
Poznámka k receptu
- Klasika z regionu Veneto, kde používají odrůdu čekanky Treviso. Puristé sázejí na ni, risotto ale chutná skvěle i s trochou slaniny nebo salsiccie.
- Červené víno podpoří jemnou nahořklost radicchia, proto vyberte nějaké kvalitní a výrazné. Co nespotřebujete k vaření, vypijete k jídlu.
Načítám komentáře...