Chřestové rizoto
Seznam surovin
- olej olivový 1 decilitr
- cibule šalotka 100 gramů
- rýže krátkozrnná 400 gramů (Arborio, nebo jiná rýže vhodná na rizoto)
- vermut 1 decilitr (bílý)
- voda 8 decilitrů
- chřest 300 gramů (150 g zeleného a 150 g bílého)
- máslo 60 gramů
- sůl
- pepř bílý (mletý)
Na doplnění:
Postup přípravy
V kastrolu zahřejeme olivový olej, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět. Přisypeme rýži, lehce ji za stálého míchání orestujeme a zalijeme vermutem. Za stálého míchání ho necháme vstřebat do rýže, přilijeme naběračku vody, stále mícháme a vodu opět necháme vsáknout do rýže. Pak přidáme další naběračku a takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechnu vodu a rýže není měkká na skus.
Stonky chřestu oloupeme škrabkou na zeleninu (u zeleného chřestu stačí oloupat spodní třetinu) a dřevnaté spodní konce odřízneme. Chřest nakrájíme na špalíčky (horní části stonků zeleného chřestu ponecháme v celku), vmícháme ho do rizota, přidáme máslo, rizoto osolíme, opepříme a promícháme.
Rizoto rozdělíme do hlubokých talířů a každou porci ozdobíme parmazánem nastrouhaným na hoblinky nebo nalámaným na kousky a rajčetem nakrájeným na drobné kostičky.
Poznámka k receptu
Rizoto podávejte samotné nebo jako přílohu k rybám.
Načítám komentáře...