Čokoládové sushi s krevetkami
Seznam surovin
- rýže sushi 2,5 decilitru
- krevety 12 kusů (oloupané)
- řasy mořské 2 plátky (nori)
- avokádo 1 kus (oloupané)
- čokoláda hořká 30 gramů
- čokoláda bílá 30 gramů
- sójová omáčka 0,4 decilitru
- ocet rýžový 1/3 decilitru
- cukr 15 gramů
- sůl 1/3 lžičky
- zázvor 1 lžíce (čerstvý, nastrouhaný)
- wasabi 1 lžička (křen)
Postup přípravy
Rýži důkladně propláchneme studenou vodou, až z ní odtéká čirá voda, a necháme odkapat. Do kastrolu nalijeme 3 dl vody, přisypeme rýži a přivedeme k varu. Kastrol zakryjeme poklicí, vložíme ho do trouby vyhřáté na 160 °C a rýži dusíme asi 16 - 18 minut. Hotovou rýži promícháme a přidáme do ní rýžový ocet rozmíchaný s cukrem, štávou vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a solí.
Rýži rozdělíme na dvě poloviny, do jedné vmícháme rozpuštěnou bílou a do druhé rozpuštěnou hořkou čokoládu, obě směsi zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Krevety oloupeme a očistíme. Z plátků nori odkrojíme 8 tenkých delších proužků a dáme je stranou. Na plátky nori rozprostřeme rýži s bílou čokoládou, poklademe ji 4 krevetami a plátky z půlky avokáda, řasy pevně i s náplní stočíme a necháme ztuhnout.
Z rýže s hořkou čokoládou mokrou rukou vytvoříme 8 válečků, na každý položíme plátek avokáda a krevetu a vše obtočíme proužkem řasy.
Oba druhy suši uložíme v chladu a před podáváním nakrájíme válečky s bílou čokoládou na osm špalíčků a narovnáme je spolu s válečky s hořkou čokoládou na tácek a doplníme je wasabi a sójovou omáčkou na dochucení.
Načítám komentáře...