Houbové rizoto
Seznam surovin
- rýže dlouhozrnná 300 gramů (Basmati, ale nejlepší je Arborio)
- houby 200 gramů (mražené)
- víno bílé 1 decilitr (suché)
- olej olivový 2/3 decilitru
- máslo 60 gramů
- cibule 1 kus (středně velká)
- tymián 2 lžičky
- sůl 2 špetky
- vývar 7 decilitrů (masový nebo zeleninový)
- sýr tvrdý 40 gramů (Parmezán strouhaný)
- sýr tvrdý 1 lžíce (Parmezán hoblinky na ozdobení)
Postup přípravy
Vývar přivedeme k varu a necháme jej zvolna probublávat. Mezitím v kastrolu orestujeme na dvou třetinách rozpáleného oleje nakrájenou cibuli. Přidáme propranou rýži a za stálého míchání restujeme asi 2 minuty. Přilijeme víno a mícháme, dokud se voda neodvaří.
Rýži podlijeme naběračkou vývaru a vaříme, dokud se vývar nevstřebá. Tento postup opakujeme asi 15 - 20 minut, dokud není rýže měkká.
Houby nakrájíme na kousky, orestujeme je na zbylém oleji a ochutíme tymiánem a solí. Rýži odstavíme, přimícháme máslo, houby a nakonec strouhaný parmazán.
Rizoto rozdělíme na talíře a před podáváním je posypeme hoblinkami parmazánu.
Poznámka k receptu
Rýže Arborio je kulatozrnná rýže, která velmi hojně vstřebává vodu, a je ideální pro přípravu pravého rizota. Pěstuje se především v Itálii.
Načítám komentáře...