Il risotto mele e speck - Risotto s jablky a špekem
Seznam surovin
- rýže 320 gramů (Arborio)
- víno bílé 150 mililitrů (suché)
- vývar zeleninový 1 litr
- máslo 50 gramů
- pancetta 120 gramů (nebo jihotyrolský speck)
- jablka 2 kusy
- cibule šalotka 3 kusy
- sýr Parmezán 50 gramů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Máslo rozpusťte v pánvi s vyšším okrajem, přidejte nasekanou šalotku a krátce ji opečte. Vsypte rýži, důkladně promíchejte, aby se všechna zrnka obalila tukem, a za stálého míchání opékejte. Poté, co rýžová zrna zprůhlední, vlijte 100 ml vína a za stálého míchání nechte odpařit alkohol.
2. Vsypte na kostičky pokrájený speck, vlijte část vývaru, aby rýže byla ponořená, a za stálého míchání nechte probublávat. Jakmile rýže vsákne veškerou tekutinu, vlijte další dávku vývaru. Ten přilévejte až do chvíle, kdy bude rýže uvařená al dente (měkká, ale pevná).
3. Zatímco se vaří rýže, smíchejte kostičky jablek se zbytkem vína a pár minut povařte. Jablka i s vínem vmíchejte k rýži, přidejte parmezán a zjemněte máslem. Podle chuti osolte a opepřete. Servírujte s plátky parmezánu.
Načítám komentáře...